Prezentare generală

        Este destul de greu în câteva fraze sa rezumăm aspectele tehnice ale stilului Chen Taiji Practical Method.
        Pe scurt stilul Chen foloseşte metoda Chan Fa sau a “mătăsii toarse”(silk reeling în engleză) făcându-se referire la acea caracteristică de spirală pe care o descrie firul de mătase toarsă pe fus.Vă reamintim că China este ţara care a descoperit mătasea şi procesul tehnologic al obţinerii acesteia.
Respectiva metodă este folosită în a răspunde forţei brute a unui adversar mai puternic fizic, artele marţiale interne fiind dezvoltate în special în zonele unde caracteristicile fizice ale locuitorilor acelor zone erau inferioare altora, trebuind să suplinească prin altceva aceasta.
        Este un proces pur fizic de înaltă acurateţe în care principala armă este structura osoasă şi încheieturile din corpul uman, construite şi folosite într-un anume fel, în ani de practică corectă.
Neînţelegerea acestui aspect pur fizic al metodei Chan Fa a dus în timp, din cauza efectelor ce le produce asupra adversarului, la tot felul de interpretări mistice, referitoare la qi, shen, etc.
Nu este singurul aspect tehnic, întâlnim la fel de importante efectul de pârghie, orientarea la 45 de grade, efectul de rotaţie şi revoluţie a anumitor părţi ale corpului în raport cu altele, toate executate cu mare acurateţe în vederea destabilizării structurii adversarului.
        Toate acestea trebuiesc construite, prin forma Yilu şi prin aplicaţiile cu partenerul, în sensul de a te mişca instinctiv într-un anume fel. Cele 81 de posturi conţin tot atâtea aplicaţii ce acoperă cam toată gama de poziţii în care poate fi pus corpul uman in timpul unei confruntări fizice.
        De la aceste poziţii sau  tehnici numite zhuo in chineză, prin practică îndelungată se doreşte la un moment dat fuzionarea ca model de înţelegere şi apariţia gong fu - abilităţi naturale latente în subconştient.
        În prima fază este necesară cunoaşterea teoriei ce stă la baza stilului, a formei Yilu şi a legăturii între formă şi aplicaţii.Progresul nu reprezintă altceva decât o înţelegere tot mai profundă a aplicaţiilor si a legăturii dintre formă si aplicaţii.
        De asemenea in aplicarea metodei Chan Fa sunt folosite tot felul de întinderi ale ligamentelor şi tendoanelor corpului cu scopul de a le întări şi a obţine efectul dorit asupra adversarului, lucru ce generează în timp revigorarea sănatăţii corpului.Toţi artiştii marţiali ai stilului traiesc până la vârste înaintate bucurându-se de sănatate şi practică în acelaşi timp.
        În cuvântul introductiv am amintit despre perseverenţă ca o caracteristică în asimilarea stilului, neexistând scurtături, metodele folosite în acest scop fiind pe româneşte “muncă de chinez”.
De aceea o a doua cerinţă ar fi pasiunea pentru astfel de activităţi.